Mijnnieuweschilderij.nl

5.0

Onze reviewscore op Google

Gustav Klimt, Leven en dood, 1910

Gustav Klimt, Leven en dood, 1910

Dit grote schilderij van Klimt heeft een bijzondere historie. Nadat het in 1910 is gemaakt heeft Klimt zelf in 1915 nog elementen toegevoegd en de achtergrondkleur aangepast. Hij vond dit zelf een van zijn beste werken. Het laat de diverse generaties zien met de dood op de loer. De dood kan een individu raken, maar kan het collectief van de mensheid niet overwinnen.

Een terugkerend thema in het werk van klimt is symbolisme en erotiek. Zowel in tedere als meer onverhulde vorm. Zijn werk werd in zijn beginperiode dan ook als pornografisch bestempeld. Later volgde meer acceptatie.

Zowel in kunst-kritische als in financiële zin was de ‘gouden periode’ een van de meest succesvolle periodes voor Klimt. Hij gebruikte bladgoud om zijn decoratieve werken extra diepte te geven. Zeer waarschijnlijk heeft hij hiervoor inspiratie opgedaan bij het bekijken van Byzantijns werk.

Gustav Klimt, geboren in Wenen in 1862, was een van de meest invloedrijke kunstenaars op het wereldtoneel. Zijn werk uit het fin de siècle is te omschrijven als symbolisme. Hierin staat fantasie, verbeeldingskracht en intuïtie veelal centraal. De invloedrijke Wiener Secession (Weense Art Nouveau / Jugendstilbeweging) dankt haar faam aan de belangrijke bedrage die Klimt hieraan leverde. Zijn stijl is, zoals het een invloedrijk kunstenaar betaamt, direct herkenbaar. Zijn sterke voorkeur voor de symboliek, krachtige, onaantastbare en vooral sensuele vrouwen is in een groot deel van zijn oeuvre terug te zien. De femme fatale speelt een grote rol in zijn werk. Wat velen ook hedendaags aanspreekt in zijn werk is zijn gevoel voor grafiek, decoratieve vlakken en patronen en het materiaalgebruik. Zo gebruikte hij bijvoorbeeld goud in zijn kunstwerken. Het kleurgebruik diende tevens als drager van emotie. Het loslaten van de werkelijke fysieke vorm objecten en figuren en het vrijer omgaan met de deze vormentaal is ook een belangrijk kenmerk van zijn werken. De wederzijdse beïnvloeding met de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop is ook overduidelijk. Hij vervaardigde zijn werken op canvas maar bijvoorbeeld ook in de vorm van muurschilderingen. Tevens zijn diverse schetsen en studies van hem bekend. Zijn openheid over met name erotiek werd hem in zijn beginjaren niet in dank afgenomen door de chique Weense kunstwereld. Pas later in zijn leven kreeg hij als ere-docent van de universiteit van Wenen en München de erkenning die hij verdiende. Hij overleed op 55-jarige leeftijd.

Updating…
  • No products in the cart.
1
Wij zijn ook via Whatsapp bereikbaar
Hallo! Waar kunnen we je mee helpen?