Claude Monet, Waterlelies, 1910-1926
Claude Monet is als impressionistisch schilder vooral ook beroemd geworden door het schilderen van de prachtige waterlelies in de diverse seizoenen en op verschillende tijden op een dag, Hij had een zeer uitgebreide bloementuin met een vijver, met daarin waterlelies, laten aanleggen. Licht beinvloedt kleuren en sfeer. Monet schilderde de waterlelies en de vijver vele malen op verschillende momenten van de dag. De kleuren veranderen onder invloed van nevel, opkomende of ondergaande zon en dergelijke. Dit heeft Monet op zijn manier vastgelegd in zijn schilderijen.
Vooral de laatste periode van zijn leven, van 1910 tot hij stierf in 1926, was de tuin en vooral de vijver met zijn prachtlelies een belangrijke inspiratiebron.
Maar toen hij ouder werd kreeg hij meer en meer last van troebele ooglenzen, wat voor een schilder heel lastig is. Toen hij 82 was liet hij de lens van zijn linker oog volledig verwijderen. Zijn rechteroog bleef troebel. Dit had grote gevolgen voor zijn schilderkunst. Als een ooglens weg is ontvangt het netvlies dus ook Uv-licht waar het op reageert. Dit was dus bij Monet het geval. Hij zag daardoor wit licht niet als wit, maar als een blauwe tint.