Mijnnieuweschilderij.nl

5.0

Onze reviewscore op Google

Pieter Bruegel de Oude, De val der opstandige engelen, 1562

 • Stel hieronder in drie simpele stappen je nieuwe schilderij samen, of klik vrijblijvend door onze materialen, formaten en opties.

  Stap 1: het gewenste materiaal selecteren

  Stap 2: selecteer hier het gewenste formaat

  Stap 2: selecteer hier het gewenste formaat 

  Stap 2: selecteer hier het gewenste formaat

  Stap 3: Selecteer hier het gewenste ophangsysteem

  Stap 3: Selecteer hier het gewenste ophangsysteem

  Stap 3: Selecteer hier het gewenste ophangsysteem

  Stap 3: Selecteer hier het gewenste ophangsysteem

Pieter Bruegel de Oude, De val der opstandige engelen, 1562

Het schilderij toont het gevecht tussen de engelen van Michaël en de opstandige engelen van Satan. In gouden harnas, de vleugels open gespreid en de turkooizen mantel fladderend in de wind, is de aartsengel Michaël uit het hemelse licht tevoorschijn gekomen om de gevallen engelen te bestrijden. Zijn ledematen hebben een mager voorkomen dat geen verband houdt met de werkelijke anatomie van een mens, maar eerder een stilistische weergave lijkt te zijn in navolging van Jheronimus Bosch. Engelen in witte tunieken vechten aan zijn zijde, terwijl bazuinende hemelingen in alle uithoeken van het universum het goede nieuws van de zuiveringsactie verkondigen. Een chaotische kluwen monsters stort als een helse kolom vanuit een op de achtergrond afgebeelde lichtkring neer op het aardoppervlak. In het midden van het schilderij is de zevenkoppige draak, die beschreven wordt in de bijbehorende Bijbeltekst, afgebeeld. Michaël bevecht met zijn zwaard deze draak, die symbool staat voor de duivel.

De demonen delven veelal het onderspit en de hevigheid van de strijd wordt dan ook vooral opgeroepen door ontzagwekkende en onontwarbare kluwen monsters die zich overal om de engelen heen bevinden. Deze kluwen bestaat uit allerlei afzichtelijke fantasiewezens, die door de schilder zelf zijn bedacht om invulling te geven aan de anonieme massa demonen die in de Bijbel wordt beschreven. Bruegel heeft deze gedrochten opgebouwd uit allerlei elementen uit de planten-, dieren-, mineralen- en mensenwereld, en zo van deze demonen wanstaltige, hybride wezens gemaakt. Tot deze wezens behoren een misvormd mens met vlindervleugels, een vadsige dwerg die een zonnewijzer en een met pluimen versierde helm draagt, een gigantische garnaal met mosselschelpen, allerlei slijmerige van armen voorziene vissen, en vele andere mismaakte wezens. In de rechterbenedenhoek valt een soort pad of vis te aanschouwen, van wie de buik zodanig opengereten is dat de inwendige eieren te zien zijn. Een engel in de rechterbovenhoek gaat een bolle vis met kraaloogjes te lijf, terwijl in de linkerbovenhoek vervormde vogels tussen de bazuinende hemelingen naar beneden vallen. Linksonder Michaël is een ei met een weerhaak afgebeeld, waaruit een monster komt kruipen.

Updating…
 • No products in the cart.
1
Wij zijn ook via Whatsapp bereikbaar
Hallo! Waar kunnen we je mee helpen?